Schiermonnikoog

Monniken protesteren tegen de proefboringen
Monniken protesteren tegen de proefboringen

De afgelopen weken druk met de acties tegen de voorgenomen proefboringen bij Schiermonnikoog door energiebedrijf ENGIE. Zeventien organisaties hebben zich verenigd in een brede coalitie die samen optrekt. Het is mooi om te zien hoe deze verschillende organisaties, ondanks dat ze elk een eigen werkwijze hebben, in deze actie zo goed samenwerken.

Inmiddels hebben we verschillende acties voorbereid en uitgevoerd. Zo zijn we begonnen met het informeren van verschillende politieke partijen, omdat op 29 juni de nieuwe Mijnbouwwet besproken werd. Het resultaat is dat de Mijnbouwwet veranderd wordt. Het wordt in de toekomst veel moeilijker om een boorvergunning te krijgen in een dergelijk kwetsbaar gebied. Helaas hebben we daarmee niet de proefboringen bij Schiermonnikoog tegen kunnen houden. Dus de acties gaan door!

Horizon

Twee weken geleden was ik op Schiermonnikoog. Ik heb daar kennis gemaakt met de mensen van Horizon, bewoners van Schiermonnikoog die zich ernstig zorgen maken over de mogelijke gevolgen van de proefboringen. Deze zomer zullen er tal van activiteiten plaatsvinden op Schiermonnikoog zelf. Daarnaast is er bezwaar aangetekend bij de Raad van State door bijna 400 mensen.

Op de website van de brede coalitie kun je meer lezen over deze activiteiten en waarom we tegen deze proefboringen zijn.