Energieneutraal wonen op Texel

 

Geen energierekening meer

Het huis van Gert-Jan SchoorlHoe zou het zijn om geen energierekening meer te betalen? Wist u dat dit mogelijk is, zonder aan comfort in te leveren? U kunt uw huis verwarmen, warm water gebruiken en koken, op lokaal geproduceerde, duurzame, energie. Uw woning wordt 'energieneutraal'. Dit vergt wel een investering, maar op termijn levert het u geld op. Bovendien bent u dan niet meer afhankelijk van energieleveranciers en van fossiele energie. Én u helpt mee om de wereld leefbaar te houden voor uw (klein)kinderen. Een prima investering dus!

Verschillende Texelaars gingen u al voor. De gemeente Texel heeft nu een subsidieregeling, die het extra aantrekkelijk maakt om uw huis te veranderen in een energieneutrale woning. Bent u van plan om te gaan verbouwen, of is uw verwarmingsketel aan vervanging toe? Dan is het voor u extra aantrekkelijk! Daarnaast biedt de gemeente Texel u ook een aantrekkelijke lening om uw investering gemakkelijker te financieren.

Gratis oriëntatiegesprek

Maar let op, mensen die snel zijn krijgen méér subsidie dan mensen die later komen. Twijfel dus niet te lang en vraag een gratis oriëntatiegesprek aan. Kijk hier voor de voorwaarden voor deze subsidie of op de website van de gemeente.

Wat is Energieneutraal

Gert-Jan Schoorl bij zijn houtkachelEen woning is energieneutraal als het, over een heel jaar genomen, net zoveel energie zelf opwekt als dat het, inclusief de bewoners, verbruikt.
Er zijn meerdere manieren om uw huis duurzaam te verwarmen, zoals een warmtepomp, infrarood panelen of een hout- of pelletkachel. Voorwaarde van de gemeente is wel dat het gas afgesloten wordt, omdat er geen duurzaam gas op Texel geproduceerd wordt.
U kunt zelf energie opwekken met behulp van pv panelen of een zonneboiler. Heeft u niet genoeg dakoppervlak voor voldoende panelen? Dan mag u die ook op een dak van een ander leggen, bijvoorbeeld een school, bedrijfsgebouw of buurthuis, zolang het maar op Texel is.

Lening

Daarnaast biedt de gemeente Texel u ook een lening om uw investering gemakkelijker te financieren. Deze lening wordt voor een periode van maximaal 30 jaar afgesloten. Het rentepercentage is momenteel 1,5% over de hele looptijd. Deze lening maakt het voor alle huiseigenaren en bewoners van Texel mogelijk om hun woning tot energieneutraal te verbouwen.

Herman RidderinkhofHerman en Ria Ridderinkhof

Herman en Ria Ridderinkhof verwarmen hun huis met een warmtepomp en een houtkachel. Op het dak liggen 22 pv-panelen die elektriciteit opwekken en een zonneboiler voor warm water.

Het geeft ons een goed gevoel om zelfvoorzienend te zijn.” - Herman Ridderinkhof

Kijk hier voor meer voor

Informatieavond 5 april

Woensdag 5 april 2017 was er een informatieavond op het gemeentehuis van Texel. De opkomst was zo groot, dat er zelfs mensen in de deuropening moesten zitten!

Hier kunt u de presentatie 'Energieneutrale huizen' nog een keer bekijken.

 

Eerste energieneutrale woningen op Texel met gemeentelijke subsidie

In de zomer van 2017 zijn de eerste energieneutrale woningen gerealiseerd met behulp van de gemeentelijke subsidie. Inmiddels worden het er langzaam steeds meer. Op deze pagina kunt u voorbeelden zien van installaties die uw woning energieneutraal kunnen maken.