Nienke Bloksma

Wie ben ik

Het werd tijd om mijn eigen weg te gaan na meer dan 25 jaar loondienst. Ik heb voor diverse natuur- en milieuorganisaties gewerkt, zoals Stichting Duurzaam Texel. Duurzaamheid, communicatie en projectorganisatie waren mijn specialiteiten. Ook op het gebied van de wetenschapscommunicatie heb ik ruim ervaring, onder meer bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

De afgelopen jaren heb ik mij verder gespecialiseerd in het besparen van energie in uw woning, tot zelfs het in één keer helemaal energieneutraal maken van woonhuizen. Ik houd mijn kennis actueel door het volgen van workshops en congressen, door het bezoeken van beurzen en door heel veel actueel nieuws te volgen.
Ook heb ik in 2016 de Masterclass Versnelling van de Energietransitie gevolgd aan de Transition Academy van de Erasmus Universiteit.

Op het gebied van de communicatie heb ik cursussen gevolgd voor het bouwen van websites met WordPress en voor SEO optimalisatie bij Martijn Baltes. Ook voor het schrijven van blogs heb ik een cursus gevolgd bij Zinexpres. Bij De Redactie heb ik in 2017 een cursus gevolgd over Social Media, strategie en uitvoering.

Van 2017 tot 2019 zat ik in het bestuur van ZP Texel, de belangenorganisatie van Zelfstandige Professionals op Texel. Sinds 2017 ben ik ook lid van TOP Texel (Texels Ondernemers Platform).

Wat doe ik

Enkele voorbeelden van mijn werk:

 • Advisering bij energiebesparing bij woningen
 • Advisering bij het energieneutraal maken van woningen
 • Subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen voor particulieren
 • Projectmanagement voor de brede coalitie van organisaties tegen de proefboringen bij Schiermonnikoog – Niet Boren voor Schiermonnikoog
 • Het bouwen en bijhouden van enkele websites
 • Fotografie
 • Meeschrijven aan een visiedocument over de duurzame wadden
 • Tien jaar ervaring als directeur van Stichting Duurzaam Texel, met meer dan honderd projecten op het gebied van energie, bouwen, ondernemen, educatie, ruimtegebruik en vervoer
 • Wetenschapscommunicatie, ingewikkelde materie eenvoudig en aantrekkelijk ‘vertalen’ voor diverse doelgroepen
 • Persvoorlichter voor diverse natuur- en milieuorganisaties
 • Strategisch communicatiebeleid en Social Media

Mijn kracht

Door mijn veelzijdigheid kan ik een project vanuit meerdere kanten bekijken. En juist op het kruispunt van organisatie, communicatie en duurzaamheid ligt mijn kracht. Door mijn uitgebreide netwerk door jarenlange ervaring, kan ik specialistische hulp inschakelen als dat gewenst is. Ik ben goed in het analyseren van problemen, maar houd ook van het uitvoeren van projecten. Aan de slag, dus!

Al sinds mijn jeugd ben ik sterk gedreven om deze wereld een beetje mooier achter te laten. Ik heb me dan ook altijd ingezet voor natuur, milieu en duurzaamheid. Niet door af te zien van alle dingen die het leven leuk maken, maar juist door slimme oplossingen te vinden. Zo kan energie besparen en fijn leven heel goed samen gaan!

Ik heb een zwak voor het waddengebied. Alle projecten in, op of bij het waddengebied hebben daarom een streepje voor.

Nienke Bloksma

Op 31 maart 2017 verscheen er een artikel in de Texelse Courant over het project Energieneutrale Huizen

Wijds uitzicht in de Slufter op Texel